prof. dr hab. Izabela Steinka

 

2022

  • Steinka I., Stankiewicz J., Kukułowicz A., Wilczyńska A., Influence of Tagetespatula and Viola tricolor on survival of Staphylococcus aureus ATCC 25923, Heliyon,2022,Volume 8, Issue 11,e11777 Doi:org/10.1016/j.heliyon.2022.e11777

2021

  • Steinka I., Wpływ metody utrwalania i pakowania buraków na przeżywalność wybranych szczepów gronkowców S. aureus, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna,  LIV, 2021, 1, s. 30–36.

  • ​Kukułowicz A., Steinka I., Siwek A., Produkty pochodzenia wodnego o różnym stopniu przetworzenia jako źródło Staphylococcus Aureus Metycylinoopornych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2021, 28, 3 (128), s. 55-62.

  • Kukułowicz A., Steinka I., Siwek A., Presence of Antibiotic-Resistant Staphylococcus aureus in Fish and Seafood Originating from Points of Sale in the Tri-City Area (Poland), Journal of Food Protection, 2011, 84,11, s. 1911-1914. 

2020

  • Steinka I., Kornaga P., Wpływ wodnych roztworów czystka na populację S. aureus ATCC 25923, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2020, LIII, 4, s. 183–189.

  • Steinka I., Gronkowce jako wskaźniki bezpieczeństwa konsumentów żywności, Wydawnictwo UMG, 2020, s. 1-187.

  • Steinka I., Perception of Unconventional Food by Consumers in the Age Group of 50-60 Years Old, Scientific Journal Maritime University, 2020,114, s.23-32.

  • Steinka I., Mikrobiologiczne aspekty jakości towarów, 2020, s.1-30.  

2019

  • Steinka I., 2019, Apple pulp inhibition properties concerning Staphylococcus aureus ATCC 25923 populations,  Scientific Journal of Gdynia Maritime University, 110, 40-44.

2018

  • Steinka I., Identification and assessment of the behavior of methicillin –resistant staphylococci in cheese., Journal of AOAC Int. 101 (7), 2018, 1-4. 

  • Steinka I., Microbiological aspects of the interaction between food and packaging, Reference  Module in Food Science. Elsevier Inc. 2018, 1-8.

  • Steinka I., Kukułowicz A., Identification and study of the behavior of S. aureus and S. epidermidis in fresh and frozen strawberries, Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, 2018, 17(1), s. 27-35.

2017

  • Steinka I.,  Barone C., Parisi S., Micali M., Colorimetric Modification in Frozen Vegetables,  The Chemistry of Frozen Vegetables, Springer Briefs in Molecular Science, Chemistry of Foods, Springer Nature Switzerland,   2017, 37-41.

  • Steinka I., Barone C., Parisi S., Micali M., Antibiotic-resistant staphylococci isolated from hermetically packaged frozen vegetables, The Chemistry of Frozen Vegetables, Springer Briefs in Molecular Science, Chemistry of Foods, Springer Nature Switzerland,  2017, p.1-21.

  • Steinka I., Barone C., Parisi S., Micali M., Technology and chemical features of frozen vegetables, The Chemistry of Frozen Vegetables, Springer Briefs in Molecular Science, Chemistry of Foods, Springer Nature Switzerland,  2017, p.23-29.

  • Steinka I., Barone C., Parisi S., Micali M.,Instrumental systems for the control of frozen vegetables during refrigeration, The Chemistry of Frozen Vegetables, Springer Briefs in Molecular Science, Chemistry of Foods, Springer Nature Switzerland,   2017, p.31-41.

  • Barone C, Barbera M, Barone M, Parisi S., Steinka I., Optimising lactic acid cheese packaging systems, Chemical Profiles of Industrial Cow’s Milk Curds, Springer Briefs in Chemistry of Foods, Springer Nature Switzerland,  2017, p. 1-23.

  • Barone C, Barbera M, Barone M, Parisi S., Steinka I., Evolutive profilesof caseins and degraded proteins in industrial cow’s milk curds, Chemical Profiles of Industrial Cow’s Milk Curds, Springer Briefs in Chemistry of Foods, Springer Nature Switzerland,  2017, p. 25-34.

  • Barone C, Barbera M, Barone M, Parisi S., Steinka I., The production of industrial cow’s milk curds, Chemical Profiles of Industrial Cow’s Milk Curds, Springer Briefs in Chemistry of Foods, Springer Nature Switzerland,  2017, p. 35-42.

  • Barone C, Barbera M, Barone M, Parisi S., Steinka I., Chemical correlations between industrial curds and final cheeses.Can cheesemakers standardise productions ? Chemical Profiles of Industrial Cow’s Milk Curds, Springer Briefs in Chemistry of Foods, Springer Nature Switzerland,  2017, p. 43-46.

  • Steinka I., Identification and assessment of the behavior of methicillin-resistant staphylococci in lactic acid cheese, Journal AOCA International, 2017  in press.

  • Steinka I., Ocena stabilności mikrobiologicznej żywności typu fast food, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 99, 2017, s.48-55.

 

2016

  • Steinka I., Ocena zdolności hamowania wzrostu S. aureus przez soki pozyskane z ananasów i mandarynek,  Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIX, 2016,  4, s. 764-769. 

  • Steinka I., Szybka metoda identyfikacji antybiotykoopornych bakterii rodzaju Staphylococcus  spp. w serach twarogowych, Wybrane aspekty towaroznawstwa, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni 93, 2016, 51-58.

  • Morawska M., Steinka I., Rutkowska M., Migracja globalna związków niskocząsteczkowych z materiałów opakowaniowych, Wybrane aspekty towaroznawstwa,  Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 93, 2016, s.174-178.

  • Stankiewicz J., Steinka I., Ocena wpływu rodzaju opakowania na jakość mikrobiologiczną wędlin przechowywanych w domowych warunkach chłodniczych, Wybrane aspekty towaroznawstwa, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni  93, 2016, 64-71.  

  • Steinka I., Ocena wiedzy na temat higienicznych aspektów interakcji człowiek – zwierzęta domowe, Wybrane aspekty towaroznawstwa, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni 93,  2016, s. 81-93.  

 

2015

  • Steinka I.,  Pietrzak M., Biologiczne czynniki alergii identyfikowane u pacjentów ZN, 88, 2015, s. 53-61.

  • Steinka I., Chemical and microbiological aspects of interaction between food and food packages in Food Packaging Hygiene, Springer Briefs in Molecular Science, Chemistry of  Food, Springer Cham Heidelberg, New York, Dordrecht, London, 2015, s. 79-104.

  • Steinka I., Identyfikacja antybiotykoopornych Staphylococcus aureus w zupach liofilizowanych, Towaroznawstwo-wybrane zagadnienia Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni  88, 2015, s. 12-16.

 

2014

  • Steinka I., Jańczy A., Badanie obecności antybiotykoopornych grzybów drożdżopodobnych w mięsie mielonym, Przegląd Higieny i Epidemiologii 95(1), 2014, s.192-195.

  • Wachowiak N., Steinka I., Ocena nawyków żywieniowych młodzieży z województwa Pomorskiego: Wybrane problemy żywienia i towaroznawstwa, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 86, 2014, s. 110-121.

  • Steinka I., Wachowiak N., Próba stworzenia modelu oceny skuteczności diety stosowanej do redukcji masy ciała, Wybrane problemy żywienia i towaroznawstwa, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 86, 2014, s. 150-159.

  • Steinka I., Porównanie biostatycznych właściwości miąższów wybranych owoców cytrusowych,  XLVII, 2014, 3, s.752-756.

  • Dziewiatowska J., Janczy A., Steinka I., Pieszko M., Małgorzewicz S., Związek pomiędzy mikroflorą jelitową a otyłością, Forum Medycyny Metabolicznej, 5, 2014,1, s. 20-25. 

 

 

Podmiot udostępniający: 

Katedra ZJ

Wytworzył informację:

P.Witt
01.02.2019
Wprowadzenie:
a.talaga 27.11.2017
Ostatnia modyfikacja:
K.Klopotek 14.12.2022