dr inż. Tomasz Pukszta

 

2024

  • Ocieczek A., Pukszta T., Kaizer A., Korzeniowska-Ginter R., The Optimisation of Storage Conditions for Pomegranate Juice during Its Maritime Transport, Sustainability, 2024, 16, 375, https://doi.org/10.3390/su16010375

2023

  • Pukszta T., Ocieczek A., Rudnik K., Changes in the Pro-Health Potential of Pickled Stone Fruits - Pilot Studies, Polish Journal of Environmental Studies, 2023, 32, 5, 4771-4779, https://doi.org/10.15244/pjoes/168802

  • Ocieczek A., Pukszta T., Żyłka K., Kirieieva N., The influence of storage conditions on the stability of selected health-promoting properties of tea, LWT - Food Science and Technology, 2023, 184, 115029, https://doi.org/10.1016/j.lwt.2023.115029

2022

  • Pukszta T., Związki bioaktywne i zdolność antyoksydacyjna owoców egzotycznych, Food quality, The role of commodity science in quality management in a knowledge- based economy, 2022, 158, s.  87-103.

2021

  • Pukszta T., The Actinidia Arguta 'Hortgem Thai' and Actinidia Deliciosa Hayward Kiwi Fruit as a Source of Exogenous Antioxidants, Scientific Journal of Gdynia Maritime University, 2021,120, s.48-60.
  • ​Pukszta T., Jakość zdrowotna bananów., Żywność w XXI wieku od producenta do konsumenta, 2021, s. 308-318.

2020

  • Pukszta T., Potencjał prozdrowotny deserków owocowych dla niemowląt po czwartym miesiącu życia, Bezpieczeństwo Żywności, 2020, s. 51-62.
  • Ocieczek A., Pukszta T., Chilumbo V., Comparison of sorption properties of black pepper of different fineness levels using selected models, International Agrophysics, 2020, 34(2), s.161-171.

2019

  • Pukszta T., Potencjał antyoksydacyjny żywności funkcjonalnej, Rola towaroznawstwa w Strategii odpowiedzialnego rozwoju, 2019, s. 91-99.
  • Platta A., Pukszta T., Elderly people's perception of new and convenience foods with health benefits, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2019, vol.XXI, 2, s. 235-245.

2018

  • Pukszta T., Platta A., Stabilność antocyjanów w wybranych mrożonych owocach, Chłodnictwo, nr 6, 2018, s.16-19.
  • Platta A., Pukszta T., Ocena postaw i zachowań żywieniowych wybranej grupy wegan i wegetarian, Problemy Higieny i Epidemiologii, nr 99 (3), 2018, s.284-288.
  • Pukszta T., Korpowska M., Właściwości antyoksydacyjne liofilizatów z jagody Acai, Rolnictwo XXI wieku- problemy i wyzwania, 2018, s.572-581.
  • Pukszta T., Ocieczek A., Korpowska M., Content of carotenoid pigments in red bell peppers depending on the duration of frozen storage and the thawing method, Towaroznawcze Problemy Jakości, 2018,  3(56), s.99-108.
  • Pukszta T., Korpowska M., Grandzicka W., Właściwości antyoksydacyjne śliwki węgierki zwykłej, Wybrane problemy jakości  żywności, 2018, s.83-91.
  • Platta A., Pukszta T., Skotnicka M., The influence of the selected factors of community environment upon nutritional behaviour of teenagers 13-16, Handel wewnętrzny, 2018, 3(374), s.334-346.
  • Platta A., Pukszta T.,  Poziom zainteresowania problematyką żywieniową wybranej grupy dzieci i młodzieży w wieku 10-16 lat, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 104, 2018, s.83-90.
  • Platta A., Pukszta T., Skotnicka M., Wpływ płci na częstotliwość spożycia wybranych produktów żywnościowych i napojów przez młodzież w wieku 13-16 lat, Marketing i Rynek, 2018, 4, s.438-450.

 

2017

  • Pukszta T., Platta A., Postawy i zachowania konsumentów wobec owoców o właściwościach funkcjonalnych,Problemy Higieny i Epidemiologii, nr 98 (4), 2017, s.350-354.
  • Pukszta T., Platta A., Truskawki jako źródło składników bioaktywnych wspomagających profilaktykę chorób nowotworowych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, nr 3, 2017, s. 234 – 240.
  • Ocieczek A., Pukszta T., Nebel J., Wpływ stopnia rozdrobnienia pieprzu czarnego na jego higroskopijność badaną z wykorzystaniem wybranych modeli sorpcji, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 99, 2017, s. 20 – 33.

2016

  • Ocieczek A., Pukszta T., Nebel J., Wpływ zamrażalniczego przechowywania na wybrane cechy jakościowe pieczywa mieszanego, Chłodnictwo, nr 12, 2016, s. 6 – 11.
  • Pukszta T., Commodity analysis of quality changes in frozen strawberry caused by temperature fluctuation, Polish Journal of Natural Sciences, nr 3, 2016, s. 421 – 431.
  • Pukszta T., Ocieczek A., Grygiel D., Ocena stabilności barwników chlorofilowych i karotenoidowych w czasie przechowywania mrożonego szpinaku, Chłodnictwo, nr 11, 2016, s. 4 – 9.
  • Pukszta T., Ocieczek A., Skibińska M., Zawartość witaminy C w papryce w zależności od czasu zamrażalniczego przechowywania i metody rozmrażania, [w:]
  • J. Żuchowski, R. Zieliński (red.), Ocena jakości żywności, Radom 2016, s. 226 – 235.

 

2015

  • Pukszta T., Jurzyk J., Zmiany wycieku rozmrażalniczego wiśni w zależności od warunków przechowywania, Ekologia i Technika, nr 5, 2015, s. 253 – 256.

 

2014

  • Pukszta T., Wpływ fluktuacji temperatury przechowywania na poziom zmian jakości zamrożonego groszku zielonego, Nauki Inżynierskie i Technologie  Engineering Sciences and Technologies, nr 3, 2014, s. 95 – 105.
  • Pukszta T., Budryńska K., Żywność genetycznie modyfikowana w opinii mieszkańców gminy Kwidzyn, [w:] D. Kołożyn-Krajewska (red.), Jakość żywności a żywienie w turystyce, Częstochowa 2014, s. 145 – 152.
  • Ocieczek A., Pukszta T., Porównanie wpływu zamrażalniczego przechowywania pieczywa pszennego zwykłego i razowego na właściwości sorpcyjne miękiszu, Chłodnictwo, nr 4, 2014, s. 36 – 42.

 

2013

  • Pukszta T., Ocena możliwości matematycznego opisu zmian wielkości wycieku rozmrażalniczego mrożonych owoców w czasie przechowywania, Chłodnictwo, nr 12, 2013, s. 36 – 39.
  • Pukszta T., Ocena poziomu zmian jakościowych w mrożonej cukinii przechowywanej w warunkach fluktuacji temperatury, Problemy Higieny i Epidemiologii, nr 3, 2013, s. 542 – 546.
  • Pukszta T., Prognozowanie zmian wielkości wycieku rozmrażalniczego mrożonych warzyw w czasie przechowywania, [w:] D. Kołożyn-Krajewska (red.), Nowoczesne trendy w żywieniu i produkcji żywności, Częstochowa 2013, s. 168 – 178.
  • Pukszta T., Zmiany oceny sensorycznej zamrożonych warzyw w czasie przechowywania, Chłodnictwo, nr 4, 2013, s. 38 – 41.
  • Pukszta T., Stabilność składników antyoksydacyjnych w truskawkach przechowywanych w warunkach zamrażalniczych, Inżynieria i aparatura chemiczna, nr 2, 2013, s. 71 – 73.

 

2012

  • Pukszta T., Kinetyka degradacji barwników chlorofilowych w czasie zamrażalniczego przechowywania warzyw, Chłodnictwo, nr 12, 2012, s. 46 – 50.
  • Pukszta T., Kinetyka degradacji witaminy C w mrożonych warzywach, [w:] R. Zieliński, J. Żuchowski (red.), Wybrane aspekty oceny jakości żywności, Radom 2012, s. 175 – 183.

 

2011

  • Pukszta T., Zawartość witaminy C w mrożonych truskawkach dostępnych w gdyńskich marketach, Ekologia i Technika, nr 4, 2011, s. 183 – 185.
  • Ocieczek A., Pukszta T., Modelowanie trwałości pieczywa przechowywanego zamrażalniczo w warunkach domowych z wykorzystaniem metod sorpcyjnych, Chłodnictwo, nr 6, 2011, s. 38 – 43.
  • Pukszta T., Możliwość zastosowania testów przyspieszonych w prognozowaniu trwałości zamrożonych owoców, Inżynieria i aparatura chemiczna, nr 2, 2011, s. 36 – 37.
  • Pukszta T., Jakość mrożonych truskawek dostępnych w gdyńskich hipermarketach, Chłodnictwo, nr 3, 2011, s. 40 – 43.
  • Ocieczek A., Pukszta T., Wykorzystanie metod sorpcyjnych w ocenie wpływu zamrażalniczego przechowywania chleba na świeżość miękiszu, Chłodnictwo, nr 1-2, 2011, s. 67 – 72.

 

2010

  • Pukszta T., Towaroznawcza ocena jakości mrożonych truskawek dostępnych w gdyńskim markecie, [w:] J. Żuchowski, R. Zieliński (red.), Wybrane problemy oceny jakości żywności, Radom 2010, s. 156 – 164.

 

 

Podmiot udostępniający: 

Katedra ZJ

Wytworzył informację:

AT
27.11.2017
Wprowadzenie:
a.talaga 27.11.2017
Ostatnia modyfikacja:
K.Klopotek 04.01.2024