Certyfikaty - I stopień studiów
Wydział Zarządzania i Nauk o Jakości Uniwersytetu Morskiego w Gdyni posiada podpisane umowy z Polskim Centrum Badań i Certyfikacji S.A. w Warszawie o współpracy w zakresie potwierdzania kompetencji studentów dotyczących projektowania, wdrażania, auditowania i doskonalenia znormalizowanych systemów zarządzania.
Studenci kierunku: TOWAROZNAWSTWO mogą w ramach programu studiów, po zdaniu wymaganych egzaminów przeprowadzanych przez komisję PCBC S.A., uzyskać następujące certyfikaty kompetencji:
Certyfikat „Asystenta systemu zarządzania jakością” PCBC S.A.
Certyfikat mogą uzyskać studenci specjalności Towaroznawstwo i Zarządzanie Jakością oraz Menedżer Produktu studiów stacjonarnych i niestacjonarnych I stopnia po ukończeniu przedmiotów:
1) Zarządzanie jakością (IV semestr),
2) Projektowanie i wdrażanie systemów zarządzania jakością (V semestr).
Po ukończeniu tych dwóch przedmiotów studenci mogą przystąpić do egzaminu przeprowadzanego w Uniwersytecie Morskim w Gdyni przez komisję Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji S.A.
Certyfikat „Asystenta systemu zarządzania jakością” jest potwierdzeniem:
- znajomości podstaw zarządzania jakością,
- przygotowania do pracy w dziale kontroli jakości,
- przygotowania do prowadzenia auditów wewnętrznych w przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych różnych branż.
Certyfikat „Asystenta systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy” PCBC S.A.
Certyfikat mogą uzyskać studenci specjalności Towaroznawstwo i Zarządzanie Jakością studiów stacjonarnych i niestacjonarnych I stopnia po ukończeniu przedmiotu: Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy (VII semestr).
Po ukończeniu tego przedmiotu studenci mogą przystąpić do egzaminu przeprowadzanego w Uniwersytecie Morskim w Gdyni przez komisję Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji S.A.
Certyfikat „Asystenta systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy” jest potwierdzeniem:
- znajomości podstawowych wymagań systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy,
- przygotowania do pracy związanej z wdrażaniem, utrzymaniem i doskonaleniem systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy w organizacji.