prof. dr hab. inż. Piotr Przybyłowski

2021

  • Przybyłowski P.,  Przybyłowski  A.,  Kałaska A.,  Utility method as an instrument of the quality of life assessment at the example of selected European cities, Energies, 2021, 14, 2770, doi. org/10.3390/en14102770, s. 1-14. 
  • Sulej-Suchomska A. M., Przybyłowski P.,  Polkowska Ż., Potential toxic effects of airport runoff water samples on the environment, Sustainability, 2021, 13, 7490, doi.org/10.3390/su13137490, s. 1-18. 

2020

  • Przybyłowski P., Żak N., Kwidzińska N., Postrzeganie produktów kosmetycznych przez mężczyzn a współczesne trendy w rozwoju kosmetyków – badania wstępne, Wydawnictwo Społecznej Akademii Nauk Łódź - Warszawa, Studia
    i Monografie nr 112, 2020,s. 243-258.  
  • Stasiuk E., Przybyłowski P., Aktywność antyoksydacyjna określona za pomocą DPPH domowych napojów izotonicznych sporządzonych na bazie soków jabłkowych, Monografia – Bezpieczeństwo żywności, Wydawnictwo Uniwersytetu Morskiego w Gdyni, 2020, s. 121-132. 
  • Kałaska A., Przybyłowski P., Użyteczność jako narzędzie pomiaru jakości życia w aspekcie środowiskowym na przykładzie  wybranych miast województwa pomorskiego, Monografia – Ekologiczne i środowiskowe aspekty towaroznawstwa jako nauki o jakości,  Wydawnictwo Uniwersytetu Morskiego w Gdyni, 2020, s. 106-117. 
  • Sulej-Suchomska A., Klupczynska A., Dereziński P., Matysiak J., Przybyłowski P.,Kokot Z., Urban wastewater analysis as an effective tool for monitoring illegal drugs, including new psychoactive substances, in the Eastern European region, Scientific RepoRtS, 10:4885, 2020.

2018

  • Żak N., Wilczyńska A., Przybyłowski P., Zastosowanie spektroskopii fluoroscencyjnej do oceny stopnia podgrzania miodu, Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis, 2018, 340 (45)1, s. 131-142.
  • Przybyłowski P., Wcisło M., Żak N., Badanie warunków transportu zbóż do terminali portowych w Gdyni i Gdańsku, Ogólne Problemy Jakości, 2018, s. 70-76.
  • Żak N., Przybyłowski P., Apiterapia wśród konsumentów XXI wieku- badania wstępne, Marketing i Zarządzanie, 2018, 3 (53), s. 241-254. 

2017

  • Przybyłowski P., Wilczewska A., Zachowania kobiet w okresie zastosowania miodu i produktów pszczelich w kosmetyce, Marketing i Zarządzanie, 2 (48), 2017, s. 73-83.
  • Żak N., Wilczyńska A., Przybyłowski P., Colour identification as an import ant quality parameter of honey, Towaroznawcze Problemy Jakości., 4 (53), 2017, s.127-138.
  • Przybyłowski P., Stasiuk E., Ocena zawartości cynku w napojach funkcjonalnych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 4, 2017, s. 330-333.
  • Przybyłowski P., Stasiuk E., Osmolality of isotonic drinks in the aspect of their authenticity, Polish Journal of Natural Sciences, 1, 2017, s. 161-168.
  • Przybyłowski P., Żak N., Wilczyńska A., Colour as an important quality parameter of honey, Towaroznawcze Problemy Jakości, 4 (53), 2017, s. 127-138.
  • Przybyłowski P., Śniegocka-Dworak M., Sitkiewicz J., Determinanty zachowań konsumenckich na trójmiejskim rynku win, Handel Wewnętrzny, Instytut Badań Rynku, Konsumpcji i Koniunktur, 1 (366), 2017, s. 273-285.
  • Przybyłowski P., Żak N., Ocena wpływu czynników marketingowych na konsumenckie postrzeganie kosmetyków z dodatkiem miodu, Zeszyty Naukowe WSES, Wyższa Szkoła Ekonomiczno-Społeczna w Ostrołęce, 1 (24), 2017, s. 308-317.
  • Przybyłowski P., Wilczyńska A., Żak N., Jakość miodów zagranicznych w odniesieniu do polskich standardów - badania wstępne, Problemy Higieny i Epidemiologii, 98 (3), 2017, s. 245-249.

 

2016

  • Przybyłowski P., Chomaniuk N., Wilczyńska A., Wstępna ocena jakości pszczelich miodów gatunkowych z terenu Warmii i Mazur, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIX, 3, 2016, s. 252-256.
  • Przybyłowski P., Chomaniuk N., Reszka M., Postrzeganie przez konsumentów jakości i bezpieczeństwa nanomateriałów, Zeszyty Akademii Morskiej w Gdyni, 93, 2016, s. 227-235.
  • Przybyłowski P., Urbańska K., Chomaniuk N., Determinanty wyboru pieczywa w opinii studentów Tójmiasta, Marketing i Zarządzanie, 3 (44), 2016, s. 167-176.
  • Przybyłowski P., Wilczyńska A., Chomaniuk N., Evaluation of the honey produced by bees fed fith nanoparticules, Towaroznawcze Problemy Jakości, 4 (49), 2016, s. 89-96.
  • Przybyłowski P., Żak N., Opakowanie jako narzędzie marketingu produktu tradycyjnego na przykładzie miodu, Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Społecznej w Ostrołęce, 4, 2016, s. 476-485.
  • Przybyłowski P., Żak N., Wilczyńska A., Tri-city and surrounding area residents’ opinion about honey produced by bees fed with nanoparticules of gold and silver, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni – Joint Proceedings, 94, 2016, s. 114-120.
  • Przybyłowski P., Rój A., Pietrusińska E., The influence of mineralization of water on the extraction of active substances in infusions of yerba mate, Food Quality Evaluation, red.: Jerzy Żuchowski, Ryszard Zieliński, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii i Eksploatacji – PIB, Radom, 2016, s. 11 – 21.
  • Przybyłowski P., Kałaska A., Jakość życia mieszkańców wybranych powiatów województwa pomorskiego w świetle wskaźników zrównoważonego rozwoju, Środowiskowe Aspekty Jakości, red.: Jerzy Żuchowski, Ryszard Zieliński, Małgorzata Lotko, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii i Eksploatacji – PIB, Radom, 2016, s. 104 – 114.

 

2015

  • Przybyłowski P., Stasiuk E., Skrzypkowska N., Analiza wybranych wskaźników jakości wód funkcjonalnych typu ACTIVE, BALANCE i BEAUTY, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna , XLVIII, 4, 2015, s. 647-652.
  • Przybyłowski P., Stasiuk E., Elektrochemiczne wskaźniki jakości w ocenie napojów izotonicznych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 69, s. 827-829.
  • Przybyłowski P., Wilczyńska A., Chomaniuk N., Ryzyko spożycia miodu produkowanego przez pszczoły dokarmiane nanocząsteczkami w opinii młodych konsumentów, Zarządzanie jakością. Osiągnięcia i wyzwania., red.: Kafel P., Sikora T, Katedra Zarządzania Jakością, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków, 2015, s. 119 – 130.

 

2014

  • Przybyłowski P., Wilczyńska A., Influence of extreme heating on colour and antioxidant activity of different types of honey, [w:] M. Miśniakiewicz, S. Popek (red.), Commodity Science in Research an Practice – Future trends and challenges in the food sector, Polish Society of Commodity Science, Kraków, 2014, s. 47-46.
  • Przybyłowski P., Stasiuk E., Analiza zawartości ołowiu w wybranych winach czerwonych dostępnych na rynku trójmiasta, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3 (XLVII), 2014, s. 737-741.
  • Przybyłowski P., Stasiuk E., Ocena zawartości i pobrania węglowodanów z napojów energetyzujących, Problemy Higieny i Epidemiologii, 95 (1), 2014, s. 125-127.
  • Przybyłowski P., Chomaniuk N., The innovative character of nano products in consumer reviews, [w:] M. Miśniakiewicz, S. Popek (red.), Commodity Science in Research an Practice – Future trends and challenges in the food sector, Polish Society of Commodity Science, Kraków, 2014, s. 173-183.
  • Przybyłowski P., Chomaniuk N., Postawy polskich konsumentów w stosunku do nanoproduktów jako produktów globalnych w aspekcie etnocentryzmu, Wybrane aspekty zarządzania jakością i środowiskiem, pod red. J. Żuchowskiego, R. Zielińskiego, Uniwersytet Technologiczno – Humanistyczny im. Kazimierza Puławskiego w Radomiu, Radom, 2014, s. 117-126.
  • Przybyłowski P., Rój A., Ocena zawartości HMF w sorbetach owocowych, Przemysł Spożywczy, 7 (68), 2014, s. 27-28.
  • Przybyłowski P., Chomaniuk N., Nanoprodukty - co sądzą o nich studenci, Przemysł Spożywczy, 7 (68), 2014, s. 29-32.

 

2013

  • Przybyłowski P., Geneza i rozwój towaroznawstwa w Akademii Morskiej w Gdyni, [w]: Romuald I. Zalewski, Towaroznawstwo w ofensywie, Komisja Nauk Towaroznawczych, PAN oddział w Poznaniu, Poznań, 2013, s. 87-107.
  • Przybyłowski P., Kałaska A, Analiza wybranych wskaźników ładu środowiskowego w powiatach kartuskim i starogardzkim w aspekcie zrównoważonego rozwoju, Handel Wewnętrzny, 6, 2013, s. 171-184.
  • Przybyłowski P., Mindykowski J., Charchalis A., Weitrit A., Maritime Education and Research to Face the XXI-st Century Challenges in Gdynia Maritime University’s Experience Part I – Maritime Universities Facing Today and Tomorrow’s Challenges, TransNav Journal, vol. 7, no. 4, Gdynia, s. 575-579.
  • Przybyłowski P., Mindykowski J., Charchalis A., Weitrit A, Maritime Education and Research to Face the XXI-st Century Challenges in Gdynia Maritime University’s Experience Part II – Gdynia Maritime University of Experience the 21st Century Challenge, TransNav Journal, vol. 7, no. 4, Gdynia, s. 581-586.

 

2012

  • Przybyłowski P., A. Szkiel, J. Wierzowiecka, Udział laboratoriów zakładowych w doskonaleniu systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnego z normą PN-EN ISO 22000:2006, Determinanty zarządzania jakością życia, usługi i żywność - pod red. T. Sikora, U. Balon., Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Karków, 2012, s. 411-427.
  • Przybyłowski P., A. Rój, Ocena barwy jogurtów naturalnych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLV, 3, 2012, s. 813-816.
  • Przybyłowski P., A. Rój, Ocena barwy napojów energetyzujących, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLV, 3, 2012, s. 817-821.
  • Przybyłowski P., E. Stasiuk, Zawartość żelaza w mleku kobiecym i mleku innych ssaków, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLV, 3, 2012, s. 1006-1009.
  • Przybyłowski P., A. Rój, Ocena barwy soków jabłkowych, Wybrane aspekty oceny jakości żywności, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii i Eksploatacji - PiB, Radom, 2012, s. 80-87.
  • Przybyłowski P., Gębala S. , Radomska W., Sposób identyfikacji ilościowej etanolu w biopaliwie do silników o zapłonie iskrowym. Patent nr 211361 z dnia 02.05.2012 roku.

 

2010

  • Przybyłowski P., Rój A., Stasiuk E., Ocena bezpieczeństwa serów pleśniowych w zakresie zawartości pozostałości pestycydów chloro organicznych, Wybrane problemy oceny jakości żywności pod. red. J. Żuchowskiego i R. Zielińskiego, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii i Eksploatacji - PIB, Radom, 2010, s. 77-84.
  • Przybyłowski P., Stasiuk E., Rój A., Zawartość ołowiu i kadmu w serach pleśniowych typu brie produkcji polskiej i francuskiej, Wybrane problemy jakości żywności pod. red. R. Zielińskiego i J. Żuchowskiego, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii i Eksploatacji - PIB, Radom, 2010, s. 89-95.
  • Przybyłowski P., Cybulska A., Postrzeganie produktów tradycyjnych i regionalnych przez mieszkańców Słupska, Prace i Materiały Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego: Doskonalenie produktu i przedsiębiorstwa na tle problemów towaroznawczych, 2/2, 2010, s. 245-256.
  • Przybyłowski P., Wilczyńska A., Colour, phenolics content and antioxidant activity of polish honeys, Current Trends in Commodity Science, Food Quality, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, 158, Poznań 2010, s. 7-14.
  • Przybyłowski P., Gębala S. , Sposób pomiaru fluorescencji ze swobodnej powierzchni płynnej próbki miodu, patent nr 206606 z dnia 07.07.2010 roku.
  • Przybyłowski P., Stasiuk E., Tatarynowicz J., Solenie serów podpuszczkowych dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, patent nr 204678 z dnia 09.04.2010 roku.
  • Przybyłowski P., Gębala S. , Method for honey type authentication. International Application Published Under the Patent Cooperation Treaty (PCT), International Publication Date: 11.02.2010, International Publication Number: WO 2010/027286 A1.
  • Przygotowanie programów nauczania oraz innych prac B+R dla Akademii Rybołówstwa w Namibe (Angola) związanych z realizacja umowy zawartej z firmą Navimor: P. Bykowski, M. Śmiechowska, I. Steinka, E. Stasiuk ,A. Rój, P. Dmowski, P. Przybyłowski, A. Wilczyńska.

 

 

 

Podmiot udostępniający: 

Katedra ZJ

Wytworzył informację:

AT
27.11.2017
Wprowadzenie:
a.talaga 27.11.2017
Ostatnia modyfikacja:
K.Klopotek 14.07.2021