dr inż. Anna Platta

 

2023

  • Anna M. Platta, Anna T. Mikulec, Monika Radzymińska, Millena Ruszkowska, Grzegorz Suwała, Marek Zborowski, Przemysław Ł. Kowalczewski, Marcin Nowicki, Body image and willingness to change it – A study of university students in Poland. PloS ONE, 2023, vol. 18 (no. 11), art. no. e0293617, pp. 1-20. https://doi.org/10.1371/journal. Pone.0293617

  • Anna Platta, Anna Mikulec, Millena Ruszkowska, Grzegorz Suwała, Eating-related health behaviors and body perception: a study of young adults in Poland, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2023, 30, 2(135), 122 – 143, doi: 10.15193/zntj/2023/135/451.

  • Anna Platta, Monika Radzymińska, Dietary behaviour of adolescents based on the example of fat intake as a measure of consumption of unhealthy foods in the context of setting Sustainable Development Goals, Scientific Journal of Gdynia Maritime University, 2023, 126, 33–44, doi: 10.26408/126.03.

  • Anna M. Platta, Izabela Steinka, Klaudia Ciosańska, Renata Korzeniowska-Ginter, Agnieszka Żukowska, Ocena akceptacji i spożycia jogurtów o smaku jagodowym przez kobiety mieszkające w Gdyni w odniesieniu do ich statusu ekonomicznego,   w: Anita Bocho-Janiszewska, Małgorzata Zięba (red.), Problemy jakości w badaniach i praktyce, Wydawca: Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytut Technologii Eksploatacji Wydawnictwo Naukowe, Radom, str. 37-54.

  • Anna Platta, Anna Koszewska, Agnieszka Żukowska, Postawy osób dorosłych wobec wybranych rodzajów żywności, w: Janusz Nesterak, Angelika Wodecka-Hyjek, Wiedza-Gospodarka-Społeczeństwo. Aktualne trendy i wyzwania cyfrowe, Wydawca: Instytut Nauk Ekonomicznych PAN,  Warszawa, str. 233-246.

2022

  •  Platta A., Kaczmarska P., Selected health behaviours of girls aged 14 to 19 years and the risk of eating disorders: a pilot study, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2022, 29, 3 (132), 100-112, DOI: 10.15193/zntj/2022/132/426.
  • Platta A., Ławniczak A., Edukacja żywieniowa i poziom wiedzy uczniów szkół średnich na temat zasad prawidłowego żywienia, str. 49-63, w: dr hab. inż., prof. UMG Aleksandra Wilczyńska, Management in commodity science - theoretical and practical aspects, tom 1, Wydawnictwo Uniwersytetu Morskiego w Gdyni, Gdynia.
  • Platta A., Kudelska J., 2022, Wybrane aspekty zachowań żywieniowych młodych kobiet, str. 64-78, w: dr hab. inż., prof. UMG Aleksandra Wilczyńska, Management in commodity science - theoretical and practical aspects, tom 1, Wydawnictwo Uniwersytetu Morskiego w Gdyni, Gdynia.
  • Platta A., Radzymińska M., Koszyńska M., Zachowania zdrowotne dzieci z terenów wiejskich powiatu elbląskiego – studia pilotażowe, s. 165-175, w: Janusz Nesterak, Angelika Wodecka-Hyjek (red.), 2022, Wiedza-Gospodarka-Społeczeństwo. Współczesne wyzwania i zrównoważony rozwój, Wydawca: Instytut Nauk Ekonomicznych PAN,  Warszawa.
  • Radzymińska M., Platta A., Olejniczak K., Postawy i zachowania zdrowotne względem produktów o niskim indeksie glikemicznym – studia pilotażowe na wybranej grupie konsumentek,  2022, s. 153-163, w: Janusz Nesterak, Angelika Wodecka-Hyjek (red.), 2022, Wiedza-Gospodarka-Społeczeństwo. Współczesne wyzwania i zrównoważony rozwój, Wydawca: Instytut Nauk Ekonomicznych PAN,  Warszawa.
  • Platta A., Sawlewicz K., Zachowania żywieniowe i postawy wybranej grupy kobiet (w Polsce) względem zdrowia i żywności o właściwościach prozdrowotnych zalecanej w prewencji depresji, Management and Quality – Zarządzanie i Jakość, 2022, 3, s. 172-188.
  • Radzymińska M., Platta A., Food waste from the perspective of assessment of attitudes and behaviours of young consumers, Scientific Journal of Gdynia Maritime University, 2022, 122, s. 68-81, DOI: 10.26408/122.06.

2021

  • Platta Anna, Śmigaj Karolina, Eating behaviour and attitudes towards health benefits of food amongwomen aged 60+, Current Trends in Quality Sciences - consumer behavior, logistic, product management. Wydawnictwo Naukowe ITEE Łukasiewicz, Radom, 2021, s. 171-182

  • Anna Platta, Żywienie kobiet w ciąży i w okresie laktacji, w: Żywienie człowieka na kolejnych etapach jego rozwoju, Wydawnictwo Uniwersytetu Morskiego w Gdyni, 2021, s. 19-54.

  • Anna Platta, Żywienie dzieci w wieku niemowlęcym i poniemowlęcym, w: Żywienie człowieka na kolejnych etapach jego rozwoju, Wydawnictwo Uniwersytetu Morskiego w Gdyni, 2021, s. 55-74.

  • Anna Platta, Żywienie dzieci w okresie wczesnoszkolnym i szkolnym, w: Żywienie człowieka na kolejnych etapach jego rozwoju, Wydawnictwo Uniwersytetu Morskiego w Gdyni, 2021, s. 75-92.

  • Platta Anna, Śmigaj Karolina, Ocena akceptacji żywności o właściwościach prozdrowotnych przez kobiety w wieku 60+, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2021, 28, 3(128), s. 117-132, DOI: 10.15193/zntj/2021/128/394.

  • Platta A., Ciosańska K., Ocena akceptacji przez wybraną grupę kobiet jogurtów jagodowych na bazie mlek i napojów roślinnych, [w:] Andrzej Jaki, Bernard Ziębicki, Wiedza-Gospodarka-Społeczeństwo. Wyzwania współczesnych organizacji i gospodarek, Warszawa 2021, s. 227-238.

2020

  • Anna Platta, Postawy względem żywności, żywienia i zdrowia a zachowania żywieniowe grupy kobiet, w: Maria Śmiechowska (red.), Ekologiczne i środowiskowe aspekty towaroznawstwa jako nauki o jakości, Wydawnictwo Uniwersytetu Morskiego w Gdyni, 2020, str. 157-170.

  • Platta A., Postawy względem żywności a zachowania żywieniowe wybranej grupy pacjentów oddziału kardiologicznego, w: Stanisław Kowalski, Gabriela Zięć, Iwona Drożdż, Żywność, a oczekiwania współczesnego konsumenta, Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, 2020, str. 388-398.

  • Platta A., Postawy względem żywności a zachowania żywieniowe wybranej grupy kobiet, w: red. Agata Niemczyk, Małgorzata Tyrańska, Wiedza-Gospodarka-Społeczeństwo. Wybrane instrumenty zarządzania marketingiem, jakością i turystyką. Wydawca: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie & Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa Stowarzyszenie Wyższej Użyteczności „Dom Organizatora”, Toruń, 2020, str. 33-44.

  • Platta A., Assessment of the consumption of fiber food products by a selected women's group, Scientific Journal of Gdynia Maritime University, 114, 2020, s. 17-21.

2019

  • Platta A., Ocena występowania neofobii żywieniowej wśród dzieci w wieku 4-9 lat, Jakość wobec wymagań współczesnego rynku, 2019, s. 93-101.

  • Platta A., Postawy i zachowania żywieniowe wybranej grupy osób starszych względem żywności nowej i nieznanej oraz produktów prozdrowotnych, Intercathedra, 2019, 3(40), s. 261-269.

  • Platta A., Evaluation of the Nutrition Behaviour of People Above Age 65, Scientific Journal of Gdynia Maritime University, 2019, 110, s. 23-31.

  • Platta A., Pukszta T., Elderly people's perception of new and convenience foods with health benefits, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2019, vol.XXI, 2, s. 235-245.

2018

  • Platta A., Wpływ środowiska zamieszkania na zachowania żywieniowe dzieci w wieku 10 - 12 lat, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, XX(6), 2018, s.212-217.
  • Platta A., Pukszta T., Ocena postaw i zachowań żywieniowych wybranej grupy wegan i wegetarian, Problemy Higieny i Epidemiologii, nr 99 (3), 2018, s.284-288.
  • Pukszta T., Platta A., , Stabilność antocyjanów w wybranych mrożonych owocach, Chłodnictwo, nr 6, 2018, s. 16 – 19.
  • Platta A., Pukszta T., Skotnicka M., The influence of the selected factors of community environment upon nutritional behaviour of teenagers 13-16, Handel wewnętrzny, 2018, 3(374), s.334-346.
  • Platta A., Pukszta T.,  Poziom zainteresowania problematyką żywieniową wybranej grupy dzieci i młodzieży w wieku 10-16 lat, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 104, 2018, s.83-90.
  • Platta A., Pukszta T., Skotnicka M., Wpływ płci na częstotliwość spożycia wybranych produktów żywnościowych i napojów przez młodzież w wieku 13-16 lat, Marketing i Rynek, 2018, 4, s.438-450.

2017

  • Radzymińska M., Gątarska A., Siemianowska E., Platta A., Fruit pomace as a potential active food ingredient to the production ecological innovative confectionery products, Zeszyty Naukowe WSES w Ostrołęce, nr 2(25), 2017, s. 383-398.
  • Platta A., Postawy i zachowania żywieniowe dzieci uprawiających tenis ziemny wobec produktów prozdrowotnych, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 99, 2017, s. 71 – 78.
  • Platta A., Radzymińska M., Postawy i zachowania żywieniowe osób dorosłych wobec produktów zawierających tłuszcz, dostępnych w obrocie artykułami spożywczymi, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 99, 2017, s. 79-87.
  • Żyłka K., Owczarek T., Platta A., Kozirok W., Eating behaviors and physical activity in children age 7-10 years, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni. Joint Proceedinds, nr 101, 2017, s. 81-91.
  • Skotnicka M., Platta A., Zachowania konsumenta wobec żywności funkcjonalnej i wysokosycącej, Handel Wewnętrzny, 63 (LXIII), nr 1(366), 2017, s. 319-328.
  • Pukszta T., Platta A., Truskawki jako źródło składników bioaktywnych wspomagających profilaktykę chorób nowotworowych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, nr 3, 2017, s. 234 – 240.
  • Pukszta T., Platta A., Postawy i zachowania konsumentów wobec owoców o właściwościach funkcjonalnych, Problemy Higieny i Epidemiologii, nr 98 (4), 2017, s.350-354.

 

2016

  • Platta A., Nutritional therapy as an element in the prevention and support of neoplastic disease treatment, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni. Wybrane aspekty towaroznawstwa, nr 93, 2016, s. 13-21.
  • Platta A., Wąchała R., The role of nutrition and physical exercise in the treatment of women with impaired glucose tolerance, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni. Wybrane aspekty towaroznawstwa, nr 93, 2016, s. 7-12.
  • Platta A., Skotnicka M., Zachowania zdrowotne młodzieży w cukrzycy typu I, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, t. XLIX, nr 3, 2016, s. 604-609.
  • Platta A., Suszek A., Ocena postaw i zachowań żywieniowych wybranej grupy dzieci w wieku wczesnoszkolnym, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, t. XLIX, nr 3, 2016, s. 610-614.
  • Skotnicka M., Platta A., Ocena wpływu wysokobiałkowych śniadań na poziom głodu krótkoterminowy i długoterminowz, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, t. XLIX, nr 3, 2016, s. 615-619.
  • Suszek A., Platta A., Ocena zachowań żywieniowych wybranej grupy młodzieży w wieku 16-19 lat z terenu powiatu wejherowskiego, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, t. XLIX, nr 3, 2016, s. 624-627.
  • Suszek A., Platta A., Ocena jakości żywienia dzieci w wieku przedszkolnym, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, t. XLIX, nr 3, 2016, s. 628-631.
  • Platta A., Suszek A., Ocena zachowań żywieniowych i realizacji funkcji żywieniowej rodziny przez wybraną grupę młodzieży z terenów wiejskich, Studia i Prace WNEiZ US. Zarządzanie, t. 3, nr 43, 2016, s. 339-350.
  • Komorowska-Szczepańska W., Platta A., Podgórska M., Problemy zaburzeń odżywiania,   [w:] M. Podgórska (red.), Żywienie a środowisko, Gdańsk 2016, s. 60-69.
  • Komorowska-Szczepańska W., Hansdorfer-Korzon R., Barna M., Platta A., Podgórska M., Bulimia psychiczna jako problem interdyscyplinarny, [w:] M. Podgórska (red.), Żywienie a środowisko, Gdańsk 2016, s. 70-78.

 

2015

  • Platta A., Żyngiel W., Ocena znajomości regionalnej kuchni kociewskiej przez wybraną grupę kobiet, Handel Wewnętrzny, t. 354, nr 1, 2015, s. 213-220.
  • Żyngiel W., Platta A., Oczekiwania konsumentów wobec preparatów kosmetycznych pochodzenia naturalnego wykorzystywanych w zabiegach SPA & Wellness, Handel Wewnętrzny, t. 354, nr 1, 2015, s. 324-333.
  • Platta A., Żyłka K., Ocena postaw dzieci w wieku szkolnym w stosunku do wybranych produktów spożywczych, Ekologia i Technika, nr 5, 2015, s. 244-248.
  • Żyłka K., Platta A.,  Wybrane zachowania żywieniowe i percepcja własnej sylwetki przez młodzież gimnazjalną,  Ekologia i Technika, nr 6, 2015, s. 401-406.
  • Platta A., Suszek A., Spożycie produktów mlecznych przez dzieci w wieku szkolnym, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 88, 2015, s. 34 - 43.
  • Suszek-Namroży A., Platta A., Opinie dzieci w wieku szkolnym związane ze spożyciem mięsa ryb, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 88, 2015, s. 44-52.
  • Suszek-Namroży A., Platta A., Assessment of knowledge of Gdynia’s citizens on the possible usage of organic foods in the prevention of health, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni. Joint Proceedinds, nr 89, 2015, s.  35 – 45.
  • Suszek-Namroży A., Platta A., Eating habits of peple aged over 50 years, [w:] Cholewa-Wojcik A., Agnieszka Kawecka A. (red.),  Food product quality and packaging: Current state and Challenges: Monograph, Slovenia 2015, s.155-161.

 

2014

  • Platta A., Assessment of the eating habits of a selected group of school – age children, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni. Joint Proceedinds, nr 84,  2014, s.  106-118.
  • Platta A., Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu osteopenii i osteoporozy u kobiet, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 86, 2014, s. 16-28.
  • Platta A., Rola diety bogatoresztkowej w profilaktyce i leczeniu zaparć, otyłości, cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 86, 2014, s. 154-166.
  • Platta A., Lipniacka S., Żyngiel W., Owczarek T., Oczekiwania młodych konsumentów wobec suplementów diety, Towaroznawcze Problemy Jakości, nr 2 (39), 2014, s. 35-41.
  • Korzeniowska-Ginter R., Karbowski A. Czarniecka-Skubina E., Platta A., Znajomość polskich produktów tradycyjnych i regionalnych zarejestrowanych w Unii Europejskiej, Marketing i Rynek, nr 6, 2014, s. 370-386.
  • Platta A., Korzyści i zagrożenia wynikające ze spożywania suplementów diety przez wybraną grupę młodych, aktywnych zawodowo osób, [w:] Tarko T., Duda-Chodak A., Witczak M., Najgebauer-Lejko D. (red.), Technologia produkcji i bezpieczeństwo żywności, Kraków 2014, s. 127-136.

 

2013

  • Platta A., Żyngiel W., Ocena zachowań żywieniowych kobiet i mężczyzn w zakresie profilaktyki chorób układu krążenia, Problemy Higieny i Epidemiologii, nr 3 (94), 2013, s. 614-618.
  • Żyngiel W., Platta A., Palmowski P., Ocena zachowań żywieniowych wśród uczniów Szkoły Tańca SMU w Gdyni, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLVI, nr 3, 2013, s. 381-389.
  • Platta A., Analysis of nutritional behaviour of patients with type 2 diabetes, [w:] Kołożyn – Krajewska D. (red.), Selected problems in the field of nutrition and food production, Częstochowa 2013, s. 184-199.
  • Anna Platta, Zachowania żywieniowe kobiet i mężczyzn chorych na cukrzycę, [w:]  Nauka o żywieniu człowieka - osiągnięcia i wyzwania, Warszawa 2013.
  • Żyngiel W., Platta A., Munda N., Konsumencka ocena jakości posiłków regeneracyjnych oferowanych dla pracowników ZPS Lubiana  S.A., [w:]  Nauka o żywieniu człowieka - osiągnięcia i wyzwania, Warszawa 2013.

 

2012

  • Platta A., Martul A., Ocena wiedzy rodziców w zakresie wpływu nieprawidłowych zachowań żywieniowych na rozwój otyłości prostej u dzieci, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, nr 3 (XLV), 2012, s. 1087-1091.
  • Platta A., Babicz-Zielińska E., Cyra M., Ocena zwyczajów żywieniowych wybranych uczniów w wieku od 13-16 lat uczęszczających do gimnazjum nr 2 w Bytowie, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, nr 3 (XLV), 2012, s. 1092-1098.

 

2011

  • Platta A., Ocena jakościowa wybranych, świeżych soków i napojów owocowych, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, nr 196, 2011, s.45 – 52.
  • Platta A., Siedlińska A., Ocena cech jakościowych soków owocowych typu „private label”. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, nr 196, 2011, s. 53 – 60.
  • Platta A., Dzięcielewska B., Opinie dziewcząt w wieku szkolnym na temat różnych aspektów związanych z „anorexia nervosa” i „bulimia nervosa”, Problemy Higieny i Epidemiologii, nr 92, 3, 2011, s. 657-659.
  • Platta A., Orłowska B., Czynniki żywieniowe a ryzyko wystąpienia nowotworu gruczołu piersiowego w ocenie kobiet, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, nr 3 (XLIV), 2011, s. 970-974.
  • Platta A., Majewska A., Rynkowe uwarunkowania rozwoju nowych form żywności w aspekcie ich właściwości oraz potrzeb i oczekiwań młodych konsumentów, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu, nr 22, 2011, s. 429-438.
  • Platta A., The quality of selected carrot varieties, [w:] Jarmoluk A., Oziembłowski M., Zimoch A. (Eds.):  Product Development & Quality Assurance. Wrocław 2011, s. 111-125.

 

2010

  • Platta A., Małecka-Czapiewska M., Ocena cech jakościowych wybranych świeżych soków owocowych, [w:] Żuchowski J., Zieliński R. (red.), Wybrane problemy oceny jakości żywności, Radom 2010, s. 97-109.

 

Podmiot udostępniający: 

Katedra ZJ

Wytworzył informację:

AT
27.11.2017
Wprowadzenie:
a.talaga 27.11.2017
Ostatnia modyfikacja:
K.Klopotek 24.01.2024