Przedmioty
W ramach studiów inżynierskich i magisterskich w systemie stacjonarnym i niestacjonarnym KZJ prowadzi następujące przedmioty:
Kierunek: INŻYNIERIA JAKOŚCI
STUDIA I STOPNIA
Przedmioty kierunkowe
- Analiza sensoryczna
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Biologiczne podstawy jakości
- Inżynieria procesów technologicznych
- Metody badania produktów
- Mikrobiologiczne aspekty jakości
- Ocena jakości produktów pochodzenia roślinnego
- Ocena jakości produktów pochodzenia zwierzęcego
- Ochrona środowiska
- Prawo i ochrona własności intelektualnej
- Przechowalnictwo
- Wprowadzenie do nauk o jakości
Specjalność: Inżynieria Jakości i Zarządzanie Produktem
- Design management
- Ekologia w naukach o jakości
- Ładunkoznawstwo
- Mapowanie procesów technologicznych
- Metody i techniki inżynierii jakości
- Podstawy inżynierii materiałowej
- Podstawy zarządzania jakością
- Prognozowanie interakcji mikrobiologicznych
- Projektowanie i zarządzanie procesami technologicznymi
- Przemysłowa produkcja towarów
- System zarządzania bhp
- Wybrane techniki analizy instrumentalnej
- Zachowania konsumenta
- Projektowanie i wdrażanie systemów zarządzania jakością
- Zarządzanie produktem
- Zarządzanie zapasami w procesach produkcyjnych
Specjalność: Usługi Żywieniowe i Dietetyka
- Eksploatacja urządzeń w gastronomii
- Higiena żywności i żywienia
- Ochrona konsumenta
- Organizacja usług żywieniowych
- Planowanie i ocena sposobu żywienia
- Podstawy toksykologii żywności
- Podstawy zarzadzania jakością
- Procesy technologiczne w gastronomii
- Projektowanie i wdrażanie systemów zarządzania jakością
- Psychospołeczne uwarunkowania zachowań żywieniowych
- Standaryzacja i indywidualizacja żywności
- Technika i organizacja obsługi konsumenta
- Uwarunkowania prawne bezpieczeństwa żywności
- Wybrane aspekty zarzadzania zdrowiem
- Zachowania konsumenta
- Zarządzanie edukacją żywieniową
- Zasady żywienia człowieka
- Żywienie na różnych etapach rozwoju człowieka
- Organizacja i zarządzanie żywieniem na morzu
Specjalność: Zarządzanie Jakością Usług
- Bezpieczeństwo informacji w transakcjach handlowo - usługowych
- Design management
- Kształtowanie relacji z klientem
- Marketing 5.0
- Menedżer marki na rynku usług
- Metody badań konsumenckich
- Metody oceny jakości usług
- Podstawy handlu i usług
- Podstawy zarządzania jakością
- Prawo gospodarcze
- Projektowanie i wdrażanie systemów zarządzania jakością
- Projektowanie i zarządzanie usługami
- Zachowania konsumenta
- Zarządzanie przedsiębiorstwem handlowo - usługowym
- Zarządzanie zapasami i outsourcing usług magazynowych
STUDIA II STOPNIA
Przedmioty kierunkowe
- Nowe trendy w kształtowaniu jakości produktów żywnościowych
- Systemowe zarządzanie organizacją
- Biotechnologia w ochronie środowiska
- Ekonomiczne i ekologiczne aspekty jakości
- Wprowadzenie do nowoczesnych metod analitycznych
Specjalność: Menedżer Systemów Zarządzania
- System zarządzania jakością w praktyce
- System zarządzania środowiskowego
- Uwarunkowania prawne bezpieczeństwa żywności
- Metody i techniki doskonalenia jakości
- System zarządzania bezpieczeństwem żywności
- System zarządzania energią
- Podstawy rzeczoznawstwa i kontroli w obrocie towarowym
- Wewnętrzny system kontroli
- Autentyczność i identyfikowalność towarów
- System zarządzania w laboratorium
- System zarządzania bezpieczeństwem informacji
Specjalność: Menedżer Usług Dietetycznych
- Biologiczne podstawy żywienia
- Fizjologia żywienia człowieka
- Dietetyka
- Dietoprofilaktyka
- Technologia potraw dietetycznych
- Dietetyka sportowa
- Marketing w usługach dietetycznych
- Żywienie w różnych warunkach środowiska
- Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności
- Kliniczny zarys chorób
- Dietetyka dzieci i młodzieży
- Dietetyka kliniczna
- Poradnictwo dietetyczne
- Projektowanie usług dietetycznych
- Psychologia w dietetyce
Specjalność: Ochrona Wód i Gospodarka Odpadami
- Zarządzanie środowiskowe
Podmiot udostępniający:
Katedra ZJ
Wytworzył informację:
A.Talaga
29.11.2017
Wprowadzenie:
a.talaga 29.11.2017
Ostatnia modyfikacja:
a.talaga 10.04.2025