Przedmioty

W ramach studiów inżynierskich i magisterskich w systemie stacjonarnym i niestacjonarnym KZJ prowadzi następujące przedmioty:
 


Kierunek: INŻYNIERIA JAKOŚCI


STUDIA I STOPNIA

 

Przedmioty kierunkowe

  • Analiza sensoryczna
  • Bezpieczeństwo i higiena pracy
  • Biologiczne podstawy jakości
  • Inżynieria procesów technologicznych
  • Metody badania produktów
  • Mikrobiologiczne aspekty jakości
  • Ocena jakości produktów pochodzenia roślinnego
  • Ocena jakości produktów pochodzenia zwierzęcego
  • Ochrona środowiska
  • Prawo i ochrona własności intelektualnej
  • Przechowalnictwo
  • Wprowadzenie do nauk o jakości

 

Specjalność: Inżynieria Jakości i Zarządzanie Produktem

  • Design management
  • Ekologia w naukach o jakości
  • Ładunkoznawstwo
  • Mapowanie procesów technologicznych
  • Metody i techniki inżynierii jakości
  • Podstawy inżynierii materiałowej
  • Podstawy zarządzania jakością
  • Prognozowanie interakcji mikrobiologicznych
  • Projektowanie i zarządzanie procesami technologicznymi
  • Przemysłowa produkcja towarów
  • System zarządzania bhp
  • Wybrane techniki analizy instrumentalnej
  • Zachowania konsumenta
  • Projektowanie i wdrażanie systemów zarządzania jakością
  • Zarządzanie produktem
  • Zarządzanie zapasami w procesach produkcyjnych

 

Specjalność: Usługi Żywieniowe i Dietetyka

  • Eksploatacja urządzeń w gastronomii
  • Higiena żywności i żywienia
  • Ochrona konsumenta
  • Organizacja usług żywieniowych
  • Planowanie i ocena sposobu żywienia
  • Podstawy toksykologii żywności
  • Podstawy zarzadzania jakością
  • Procesy technologiczne w gastronomii
  • Projektowanie i wdrażanie systemów zarządzania jakością
  • Psychospołeczne uwarunkowania zachowań żywieniowych
  • Standaryzacja i indywidualizacja żywności
  • Technika i organizacja obsługi konsumenta
  • Uwarunkowania prawne bezpieczeństwa żywności
  • Wybrane aspekty zarzadzania zdrowiem
  • Zachowania konsumenta
  • Zarządzanie edukacją żywieniową
  • Zasady żywienia człowieka
  • Żywienie na różnych etapach rozwoju człowieka
  • Organizacja i zarządzanie żywieniem na morzu

         

Specjalność: Zarządzanie Jakością Usług

  • Bezpieczeństwo informacji w transakcjach handlowo - usługowych
  • Design management
  • Kształtowanie relacji z klientem
  • Marketing 5.0
  • Menedżer marki na rynku usług
  • Metody badań konsumenckich
  • Metody oceny jakości usług
  • Podstawy handlu i usług
  • Podstawy zarządzania jakością
  • Prawo gospodarcze
  • Projektowanie i wdrażanie systemów zarządzania jakością
  • Projektowanie i zarządzanie usługami
  • Zachowania konsumenta
  • Zarządzanie przedsiębiorstwem handlowo - usługowym
  • Zarządzanie zapasami i outsourcing usług magazynowych

             

 

STUDIA II STOPNIA
 

Przedmioty kierunkowe

  • Nowe trendy w kształtowaniu jakości produktów żywnościowych
  • Systemowe zarządzanie organizacją
  • Biotechnologia w ochronie środowiska
  • Ekonomiczne i ekologiczne aspekty jakości
  • Wprowadzenie do nowoczesnych metod analitycznych

                   

Specjalność: Menedżer Systemów Zarządzania

  • System zarządzania jakością w praktyce
  • System zarządzania środowiskowego
  • Uwarunkowania prawne bezpieczeństwa żywności
  • Metody i techniki doskonalenia jakości
  • System zarządzania bezpieczeństwem żywności
  • System zarządzania energią
  • Podstawy rzeczoznawstwa i kontroli w obrocie towarowym
  • Wewnętrzny system kontroli
  • Autentyczność i identyfikowalność towarów
  • System zarządzania w laboratorium
  • System zarządzania bezpieczeństwem informacji

 

Specjalność: Menedżer Usług Dietetycznych

  • Biologiczne podstawy żywienia
  • Fizjologia żywienia człowieka
  • Dietetyka
  • Dietoprofilaktyka
  • Technologia potraw dietetycznych
  • Dietetyka sportowa
  • Marketing w usługach dietetycznych
  • Żywienie w różnych warunkach środowiska
  • Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności
  • Kliniczny zarys chorób
  • Dietetyka dzieci i młodzieży
  • Dietetyka kliniczna
  • Poradnictwo dietetyczne
  • Projektowanie usług dietetycznych
  • Psychologia w dietetyce

 

Specjalność: Ochrona Wód i Gospodarka Odpadami

  •    Zarządzanie środowiskowe                    

 

 

Podmiot udostępniający: 

Katedra ZJ

Wytworzył informację:

A.Talaga
29.11.2017
Wprowadzenie:
a.talaga 29.11.2017
Ostatnia modyfikacja:
a.talaga 10.04.2025